T.C. Dışişleri Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenen 2022-1- TR01KA154-YOU-000065656 sözleşme numaralı Erasmus+ KA154 Aktif Şehir Politikalarına Genç Bakış projesinin 2. Ulusal Toplantısını 18-23 Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirdik. Kentlerde insanların fiziksel hareketliliğe katılımı azalıyor. Birçok şehir, aktif ve sağlıklı yaşam tarzlarını desteklemeyen bir kentsel tasarıma dönüşmüştür. Tüm dünyanın maruz kaldığı Covid-19 pandemisi sonrasında iş ve yaşam tarzında yaşanan değişimler (uzaktan çalışma, esnek çalışma vb.) bu kavramın dönüşüm hızını artırmıştır. Aktif Şehir Politikalarına Genç Bakış Projemiz, aktif vatandaşlar aracılığıyla daha sağlıklı bir toplumu teşvik etmeyi, kamusal alanların sağlığa ve genel refaha yapabileceği katkılar konusunda farkındalık yaratmayı, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum ile işbirliği içinde vatandaşların kamusal alanların planlanması ve izlenmesine katılımını artıracak girişimleri başlatmayı amaçlamaktadır, Gençlerin karar alma, tasarlama ve uygulama rollerini üstlenmelerini güçlendirmek ve desteklemek, birbirleriyle veya farklı aktörlerle işbirlikleri geliştirmek ve geliştirmek, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile gençlerin yönetişim ve uygulama süreçlerine katılımını desteklemek, spora katılımı artırmaya yönelik çalışmalar yürütmek ve spor alanında mesleki eğitimler vermek. Aktif Şehir Politikalarına Genç Bakış II. Ulusal Toplantımızı 17-23 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirdik.
Katılımcılarımız: – Şehirlerde Yeşil Alanların Geliştirilmesi, – Her Yaş İçin Uluslararası Faaliyetlerin ve Spor Eğitiminin Teşvik Edilmesi, – Gençlerin Kentlere Katılımının Artırılması ve Farkındalık Yaratılması, – Sürdürülebilir Kentsel Planlama/Ütopik Şehirler, Başlıkları altında kentleri ele aldılar, kentlerin mevcut durumlarını değerlendirdiler ve tespit ettikleri sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirdiler. Ulusal Toplantımızda katılımcılarımız Can Berk AĞCATAŞ’tan spor teknolojisindeki son gelişmeler hakkında bilgi aldılar ve Yapay Zeka Destekli yazılım ile duruşlarını ölçtürdüler. Sultangazi Belediyesi Spor Hizmetleri Müdürü Ramazan ÜNGÖR Aktif Şehir Belediyesi sunumunu gerçekleştirdi.
Uzman Fizyoterapist Beyza SAĞIR Aktif Yaşam ve Beden Sağlığı sunumu ile katılımcılarımızla buluştu. Bedenimizi tanımak ve anlamak, duruş ve postürün önemi, beden farkındalığı ve hareket bilinci, kuvvet, esneklik ve dayanıklılık, fonksiyonel egzersizler, bel, boyun ve sırt sağlığı, kendi bedenini tanımak, doğru nefes almanın sağlığa etkisi, fizyoterapist önerileri ve sağlıklı yaşamın temelleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdiler. Projemizin son etkinlik gününde genç katılımcılarımız, Aktif Şehirler Başkanı Sayın Asiye ZOROĞLU, İZÜ Spor Bilimleri Fakültesi (SBF) Dekanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Zahit SERSLAN, İZÜ SBF Dekan Yardımcısı Sayın Abdüsselam BULUT, İstanbul Gençlik Spor Okulu Spor Şube Müdürü Sayın Mehmet Burak, Aktif Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Afet Koordinasyon ve Yeniden Yerleşim Şube Müdürlüğü temsilcilerine çalıştay çıktılarını sundular. Projemiz Youthpass Sertifika Töreni ve 2. Ulusal Toplantımız ile tamamlandı.
Bu önemli etkinlik, gençlerin geleceğin şehirlerini tasarlamada ne kadar etkili ve yaratıcı olabileceklerini bir kez daha ortaya koydu. Projenin çıktıları hem yerel ve merkezi yönetimler hem de gençlik örgütleri için ilham verici bir rehber niteliği taşıyor.
Aktif Şehir Politikalarına Genç Bakış II. Ulusal Toplantı Etkinlik Programı